Ana içeriğe atla

Kereviz Suyu

Kereviz Suyu

Kereviz Suyu - Vücudu Temizler

Değerli besinlerle doludur ve vücudunuzda çeşitli faydalı etkilere sahip olabilir. Apium graveolens olarak bilinen kereviz bitkisinin saplarını sıkmak veya blenderdan geçirmek suretiyle üretilir. Saplar en çok tüketilen kısımdır, ancak yaprakları bazen salata yeşillikleri olarak kullanılır ve tohumları aromalı bir baharat haline getirilebilir. Hafif bir lezzete, düşük kaloriye ve yüksek lif içeriğine sahiptir, bu da onu birçok kültürde yararlı bir besin öğesi yapmıştır.

Kereviz suyu, eşsiz bir beslenme profiline sahiptir. İki güçlü antioksidan Luteolin ve apigenin içeriğine ek olarak kumarin, ftalid, C vitamini, kalsiyum ve demir ihtiva eder, bu nedenle birçok insan kerevizi sağlıklı kalmak için tüketmektedir. Kerevizde birkaç makrobesin bulunur ve bir porsiyonu sadece 80 kaloridir. Her kereviz sapında yaklaşık yarım gram lif vardır, ancak bu lifin çoğu meyve suyu sıkıldıktan sonra yok olur.

Kereviz Suyu

Faydaları Nelerdir?

Kereviz suyunun temel sağlık etkileri, bağışıklık sistemini uyarma, kronik hastalıkları önleme, kan dolaşımını artırma, kemiklerin güçlendirilmesi, kan damarlarının bütünlüğünü koruma, iltihaplanmayı azaltma, uyku bozukluklarına yardımcı olma, cildin görünümünü iyileştirme ve vücudu detoksifiye etme becerisidir.

Kalp Sağlığını Geliştirir

Kereviz suyunda bulunan bazı antioksidanlar (ftalid olarak bilinir), arter duvarlarının güçlendirilmesine ve kalp krizi veya felç riskini azaltan kardiyovasküler sistem içindeki onarımın hızlandırılmasına yardım eder.

Kan Dolaşımını Artırır

Kerevizdeki orta miktarda demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırarak dolaşım sistemine destek sağlayabilir. Bu, vücudun farklı bölgelerine oksijen ve besin aktarımını geliştirir, genel metabolik hızı artırır ve organların işlevini üst düzeye çıkarır.

Kanseri Önler

Kerevizde yüksek konsantrasyonda bulunan iki antioksidan bileşik luteolin ve apigenin olup, doğrudan karsinojenik etkiler sergilediği kanıtlanmıştır. Bu flavonoidler, tümörleri küçültmenin yanı sıra vücudun farklı bölgelerinde kanserin yayılmasını yavaşlatmaya ve serbest radikalleri araştırıp, nötralize etmeye de yardımcı olabilir.

Cilt Bakımına Destek Verir

K vitamini, A vitamini ve C vitamini içeren bu sebze suyu, sedef hastalığı, egzama, akne ve rosacea (gül hastalığı) gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir. Ayrıca cildinize antioksidanlar sağlar, böylece kırışıklıkların ve yaşlanma lekelerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.

Vücudu Temizler

Kereviz su içeriği bakımından son derece yüksektir ve içerisindeki bazı aktif maddeler ayrıca idrar söktürücü işlevlere sahiptir. Düzenli olarak içmek; vücudunuzdaki toksinleri temizleyebilir ve idrar yapma oranını artırabilir. Bu da, toksinlerin, yağların ve tuzların vücuttan daha hızlı bir şekilde atılmasına destek olduğu anlamına gelir. Bu, karaciğerinizdeki yükün de azaltılmasına yardımcı olur.

Antienflamatuvar Bir Ajan Olarak Çalışır

Kerevizin daha az bilinen yararlarından biri, vücut boyunca; doku ve kasları yumuşatan antienflamatuvar özelliklere sahip luteolin içeriğinden gelmektedir. Artrit, gut, baş ağrısı, hemoroid veya mide rahatsızlığınız varsa, kereviz suyu bu rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Bağışıklığı Güçlendirir

İçerisindeki C vitamini içeriği, bağışıklık sistemini yeni beyaz kan hücreleri oluşturmak için uyarabilir ve vücudun patojenlere karşı kendini savunma yeteneğini güçlendirmek için içerisindeki apigenin, luteolin ve poliasetilenleri kullanır.

Kemik Mineral Yoğunluğunu Artırır

Kereviz suyunun mineral içeriği geniş değildir ancak kemik yoğunluğu için kritik mineraller bakımından zengindir. Kalsiyum, magnezyum ve demir bağırsaklardaki besin alımını geliştirir, kemik ve eklemleri güçlendirir, yaşlandıkça osteoporoz gelişme riskini azaltır.

Uykuyu Düzenler

Çoğu insan kerevizi sakinleştirici bir madde olarak düşünmez, ancak bu meyve suyunda dikkate değer miktarda magnezyum vardır. Magnezyum, sadece kan basıncını ve kalp atış hızını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda vücudu rahatlatır ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Yatmadan önce bir bardak kereviz suyu, sabahları yenilenmiş hissederek uyanmanıza yardımcı olabilir.

Kereviz Suyu

Yan Etkileri Nelerdir?

Bu meyve suyunun sağlığınız üzerindeki pek çok olumlu etkisine rağmen, böbreklerle ilgili sorunlar, alerjik reaksiyonlar ve güneşe daha fazla duyarlılık da dahil olmak üzere dikkate alınması gereken bazı potansiyel yan etkileri bulunmaktadır. Çoğu insan için, kereviz suyunun düzgün tüketimi (ılımlı) bu yan etkilere neden olmaz, ancak hassas bir mideye sahip olanlar veya bazı sağlık sorunları yaşayanlar ihtiyatlı olmalıdır.

Böbrek Sorunları:

Yüksek su içeriği nedeniyle, vücuttan toksinleri temizlemeye ve detoksifiye etmeye yardımcı olsa da, düzenli tüketildiğinde böbreklere daha fazla baskı yapabilir, bu da zaten önceden var olan bir böbrek sorunu için tehlikeli olabilir.

Alerji:

Birçok sebzenin aksine, kereviz aslında belirli insanlar için yüksek alerjik potansiyele sahiptir ve reaksiyon oldukça şiddetli olabilir. Hangi yiyeceklere alerjiniz olduğunu bilmek önemlidir. Kereviz suyu gibi konsantre dozlarda, reaksiyon gerçekleşebilir. Dudaklarda, dil veya boğazda şişme meydana gelirse, tıbbi yardım alın ve meyve suyunu kullanmayı bırakın.

Güneş Işığı:

Kereviz suyunda bulunan antioksidanların bazıları cildinizin güneşe olan duyarlılığını artırabilir. Bu fotosensitivite (ışığa duyarlılık) herkes için etkili olmasa da, beyaz tenli insanlar bunu daha sık yaşama eğilimindedir.

Kereviz suyu, marketteki meyve suyu reyonunda yürürken karşılaşacağınız bir ürün değildir, bu yüzden birçok insan evde yapmayı tercih ediyor. Kereviz suyu yapmak ucuz ve kolaydır. Kendiniz hazırladığınız için herhangi bir şey eklemek isteyebilirsiniz ve bu konuda tamamen özgürsünüz! Kereviz suyu tek başına biraz tatsız olabilir, pek çok insan, tadını güzelleştirmek için elma, limon, bal ve diğer çeşitli meyve ve sebzeleri eklemeyi tercih ediyor.

Yorumlar


Bu blogdaki popüler yayınlar

Etli Patates Yemeği Tarifi

Resim kaynak instagram @morbostanEtli Patates Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?Havucu ve patatesleri iyice yıkayın, kabuklarını soyun. Havucu yuvarlak bir biçimde doğrayın. Patatesleri ise küp küp doğrayın.Tencerenizi ocağa alın ve içerisine kuşbaşı etleri ilave edip, mühürleyin. Üzerine sırası ile yağ ve havuç ekleyin, kavurmaya başlayın.Havuçlar hafif renk değiştirdiğinde içerisine patatesleri ve sarımsakları atın. Karıştırmaya devam edin.Kavurduğunuz malzemelerin üzerine salça ilave edin. Son olarak suyunu, tuz ve baharatlarını ekleyin ve kapağını kapatarak, orta ateşte pişmeye bırakın.Patates, havuç ve etlerinizin pişme durumunu kontrol ederek ocağınızın altını kapatın. Yemeğinizi biraz dinlendirdikten sonra tabaklarına alıp, üzerine yeşil soğan ekleyerek servis edin.Malzemeler    400 gram kuşbaşı dana eti    2 adet orta boy patates    1 adet büyük boy havuç    2 diş sarımsak (arzuya göre)    1 yemek kaşığı biber salçası    2,5 su bardağı su    2,5 yemek kaşığı zeytinyağı    2 çay kaşı…

Islak Kurabiye Tarifi

Islak Kurabiye Nasıl Yapılır?Fırını 180 derecede önceden ısıtın ve karıştırma kabına tereyağı ve sıvı yağı alın, yumurtayı ekleyin, pudra şekeri, kakao ve vanilyayı ilave edin. Parmak uçlarınızla tereyağını ezerek malzemeleri karıştırın. Elenmiş un ve kabartma tozunu azar azar ekleyip kurabiye hamurunu bütünleşene kadar yoğurmaya başlayın. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın. Yuvarladığınız hamurların orta kısımlarına işaret parmağınızla hafifçe bastırıp düğme şekli verin ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış fırında, hazırladığınız kurabiyeleri 20-23 dakika kadar pişirin. Üstleri çatlayınca fırından çıkartın.Şerbeti için:bir kaseye toz şekeri ve suyu aktarın, şeker tamamen eriyene kadar kaşıkla karıştırın. Kurabiyelerin ilk sıcağının geçmesi için 3 dakika serin bir yerde bekletin. Her bir kurabiyenin altını ve üstünü şekerli suya batırıp tepsiye dizin. Şerbeti içine çekmesi için en az yarım saat be…

Akıtma Tarifi

Akıtma Tarifi Nasıl Yapılır?Yumurtayı geniş bir kabın içinde, çırpma teli ile hafifçe karıştırın.Diğer malzemeleri de ilave edin ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edin.Bütün malzemeler karıştıktan sonra 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.Derin olmayan geniş tavayı iyice ısıtın. Bir peçete yardımı ile hafif yağlayın ve bir kepçe hamuru tavayı sallayarak iyice yayın.Üst kısım göz göz olana kadar pişirin. Bir tabak yardımı ile diğer yüzünü çevirin.Her iki yüz de iyice pişince afiyetle yemek üzere sunuma hazırlayın. İşte bu kadar, afiyet olsun!Malzemeler2 adet yumurta1 su bardağı süt2 yemek kaşığı su1 yemek kaşığı zeytinyağı6 yemek kaşığı un1/2 çay kaşığı tuz1 paket kabartma tozu1 çay kaşığı şeker