Ana içeriğe atla

Kereviz Suyu

Kereviz Suyu

Kereviz Suyu - Vücudu Temizler

Değerli besinlerle doludur ve vücudunuzda çeşitli faydalı etkilere sahip olabilir. Apium graveolens olarak bilinen kereviz bitkisinin saplarını sıkmak veya blenderdan geçirmek suretiyle üretilir. Saplar en çok tüketilen kısımdır, ancak yaprakları bazen salata yeşillikleri olarak kullanılır ve tohumları aromalı bir baharat haline getirilebilir. Hafif bir lezzete, düşük kaloriye ve yüksek lif içeriğine sahiptir, bu da onu birçok kültürde yararlı bir besin öğesi yapmıştır.

Kereviz suyu, eşsiz bir beslenme profiline sahiptir. İki güçlü antioksidan Luteolin ve apigenin içeriğine ek olarak kumarin, ftalid, C vitamini, kalsiyum ve demir ihtiva eder, bu nedenle birçok insan kerevizi sağlıklı kalmak için tüketmektedir. Kerevizde birkaç makrobesin bulunur ve bir porsiyonu sadece 80 kaloridir. Her kereviz sapında yaklaşık yarım gram lif vardır, ancak bu lifin çoğu meyve suyu sıkıldıktan sonra yok olur.

Kereviz Suyu

Faydaları Nelerdir?

Kereviz suyunun temel sağlık etkileri, bağışıklık sistemini uyarma, kronik hastalıkları önleme, kan dolaşımını artırma, kemiklerin güçlendirilmesi, kan damarlarının bütünlüğünü koruma, iltihaplanmayı azaltma, uyku bozukluklarına yardımcı olma, cildin görünümünü iyileştirme ve vücudu detoksifiye etme becerisidir.

Kalp Sağlığını Geliştirir

Kereviz suyunda bulunan bazı antioksidanlar (ftalid olarak bilinir), arter duvarlarının güçlendirilmesine ve kalp krizi veya felç riskini azaltan kardiyovasküler sistem içindeki onarımın hızlandırılmasına yardım eder.

Kan Dolaşımını Artırır

Kerevizdeki orta miktarda demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırarak dolaşım sistemine destek sağlayabilir. Bu, vücudun farklı bölgelerine oksijen ve besin aktarımını geliştirir, genel metabolik hızı artırır ve organların işlevini üst düzeye çıkarır.

Kanseri Önler

Kerevizde yüksek konsantrasyonda bulunan iki antioksidan bileşik luteolin ve apigenin olup, doğrudan karsinojenik etkiler sergilediği kanıtlanmıştır. Bu flavonoidler, tümörleri küçültmenin yanı sıra vücudun farklı bölgelerinde kanserin yayılmasını yavaşlatmaya ve serbest radikalleri araştırıp, nötralize etmeye de yardımcı olabilir.

Cilt Bakımına Destek Verir

K vitamini, A vitamini ve C vitamini içeren bu sebze suyu, sedef hastalığı, egzama, akne ve rosacea (gül hastalığı) gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir. Ayrıca cildinize antioksidanlar sağlar, böylece kırışıklıkların ve yaşlanma lekelerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.

Vücudu Temizler

Kereviz su içeriği bakımından son derece yüksektir ve içerisindeki bazı aktif maddeler ayrıca idrar söktürücü işlevlere sahiptir. Düzenli olarak içmek; vücudunuzdaki toksinleri temizleyebilir ve idrar yapma oranını artırabilir. Bu da, toksinlerin, yağların ve tuzların vücuttan daha hızlı bir şekilde atılmasına destek olduğu anlamına gelir. Bu, karaciğerinizdeki yükün de azaltılmasına yardımcı olur.

Antienflamatuvar Bir Ajan Olarak Çalışır

Kerevizin daha az bilinen yararlarından biri, vücut boyunca; doku ve kasları yumuşatan antienflamatuvar özelliklere sahip luteolin içeriğinden gelmektedir. Artrit, gut, baş ağrısı, hemoroid veya mide rahatsızlığınız varsa, kereviz suyu bu rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Bağışıklığı Güçlendirir

İçerisindeki C vitamini içeriği, bağışıklık sistemini yeni beyaz kan hücreleri oluşturmak için uyarabilir ve vücudun patojenlere karşı kendini savunma yeteneğini güçlendirmek için içerisindeki apigenin, luteolin ve poliasetilenleri kullanır.

Kemik Mineral Yoğunluğunu Artırır

Kereviz suyunun mineral içeriği geniş değildir ancak kemik yoğunluğu için kritik mineraller bakımından zengindir. Kalsiyum, magnezyum ve demir bağırsaklardaki besin alımını geliştirir, kemik ve eklemleri güçlendirir, yaşlandıkça osteoporoz gelişme riskini azaltır.

Uykuyu Düzenler

Çoğu insan kerevizi sakinleştirici bir madde olarak düşünmez, ancak bu meyve suyunda dikkate değer miktarda magnezyum vardır. Magnezyum, sadece kan basıncını ve kalp atış hızını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda vücudu rahatlatır ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Yatmadan önce bir bardak kereviz suyu, sabahları yenilenmiş hissederek uyanmanıza yardımcı olabilir.

Kereviz Suyu

Yan Etkileri Nelerdir?

Bu meyve suyunun sağlığınız üzerindeki pek çok olumlu etkisine rağmen, böbreklerle ilgili sorunlar, alerjik reaksiyonlar ve güneşe daha fazla duyarlılık da dahil olmak üzere dikkate alınması gereken bazı potansiyel yan etkileri bulunmaktadır. Çoğu insan için, kereviz suyunun düzgün tüketimi (ılımlı) bu yan etkilere neden olmaz, ancak hassas bir mideye sahip olanlar veya bazı sağlık sorunları yaşayanlar ihtiyatlı olmalıdır.

Böbrek Sorunları:

Yüksek su içeriği nedeniyle, vücuttan toksinleri temizlemeye ve detoksifiye etmeye yardımcı olsa da, düzenli tüketildiğinde böbreklere daha fazla baskı yapabilir, bu da zaten önceden var olan bir böbrek sorunu için tehlikeli olabilir.

Alerji:

Birçok sebzenin aksine, kereviz aslında belirli insanlar için yüksek alerjik potansiyele sahiptir ve reaksiyon oldukça şiddetli olabilir. Hangi yiyeceklere alerjiniz olduğunu bilmek önemlidir. Kereviz suyu gibi konsantre dozlarda, reaksiyon gerçekleşebilir. Dudaklarda, dil veya boğazda şişme meydana gelirse, tıbbi yardım alın ve meyve suyunu kullanmayı bırakın.

Güneş Işığı:

Kereviz suyunda bulunan antioksidanların bazıları cildinizin güneşe olan duyarlılığını artırabilir. Bu fotosensitivite (ışığa duyarlılık) herkes için etkili olmasa da, beyaz tenli insanlar bunu daha sık yaşama eğilimindedir.

Kereviz suyu, marketteki meyve suyu reyonunda yürürken karşılaşacağınız bir ürün değildir, bu yüzden birçok insan evde yapmayı tercih ediyor. Kereviz suyu yapmak ucuz ve kolaydır. Kendiniz hazırladığınız için herhangi bir şey eklemek isteyebilirsiniz ve bu konuda tamamen özgürsünüz! Kereviz suyu tek başına biraz tatsız olabilir, pek çok insan, tadını güzelleştirmek için elma, limon, bal ve diğer çeşitli meyve ve sebzeleri eklemeyi tercih ediyor.

Yorumlar


Bu blogdaki popüler yayınlar

Tavuklu Mantarlı Fettucini Alfredo Tarifi

Fettucini Alfredo Nasıl Yapılır? Tencerede zentinyağı ve tuz ilave ettiğiniz suyu kaynatın. Fettuchini makarnaları ekleyip, damak tadınıza göre 8-12 dakika arasında haşlayın. Makarnanın sosu için; Üzerlerini nemli bir bezle temizlediğiniz mantarları halka halka doğrayın. Tavuk göğüs etini uzun ince şeritler halinde kesin. Taze çekilmiş tane karabiber ve tuz ilavesiyle lezzetlendirin. Sarımsakları rendeleyin. Fesleğenleri incecik kesin ve ayrı bir kenarda bekletin. Tereyağını bir sos tavasında kızdırın.Doğranmış mantarları ekleyip, suyunu salmaması için yüksek ateşte soteleyin. Sarımsakları katın. Sotelenmekte olan mantarlara tavuk etlerini ilave edin ve renk alana kadar soteleme işlemini sürdürün. Krema ve rendelenmiş parmesan peynirinin yarısını sos tavasına aktarın. Lezzet vermesi için doğranmış fesleğeni katın. Kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatın. Haşlanan makarnanın suyunu süzün ve durulamadan sos tenceresine alın. Sosu ile yaklaşık 5 dakika kadar pişen makarnayı , rendelenmiş p

Runeberg Keki Tarifi

Runeberg Keki Tarifi Nasıl Yaplılır? Zencefilli kurabiyeleri mutfak robotu veya havan kullanarak un kıvamına getirin. Bir çırpma kabında yumuşak tereyağı ve şekeri mikserle krema gibi olana kadar çırpın. Yumurtaları karışıma teker teker ekleyin. Her birini ekledikten sonra bir dakika kadar mikserle karıştırın. Elma suyunu ekleyip karıştırın. Unu, toz haline getirdiğiniz zencefilli kurabiyeleri, karbonat ve toz tarçını karışıma ekleyin. Bu aşamada mikser kullanmayın. Tahta bir spatula yardımıyla kenarlardan ortaya doğru katlayarak karışımı bütünleştirin. Yağladığınız muffin kalıplarına veya kağıtlarına karışımı paylaştırın. Karışımı kalıplara koyduktan sonra kaşığın tersiyle üzerlerini düzeltin. 190 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika arası kontrollü şekilde pişirin. 20. dakikada kürdan testi yaparak pişme durumunu kontrol edin. Kürdan temiz çıktığında kekleri fırından alın. Kekleri oda ısısında soğumaya bırakın. Kalıptan çıkardığınız soğumuş keklerin üzerine birer yemek kaşığı

Patates Röşti Tarifi

Patates Röşti Nasıl Yapılır? Patatesleri kaynar suda dış kısmı hafif yumuşayana kadar kaynatın ve ocaktan alın. Soğumuş patatesleri rendeleyin. Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile biberleri ve taze soğanı soteleyin ve ocaktan alın. Yağladığınız ve ısıttığınız diğer tavaya rendelediğiniz patateslerin yarısını tavaya koyun ve bastırarak düzleştirin. Üzerine biber ve taze soğan karışımını ve kaşar peynirini ekleyin ve geriye kalan rendelenmiş patatesleri de ekleyip düzleştirin. Kısık ateşte alt kısmı kızarana kadar pişirin. Düz bir tencere kapağı yardımıyla röşti yi ters çevirin ve diğer tarafı da kızarana kadar pişirin. Pişen röşti yi ocaktan alın ve dilimleyerek servis ediniz. Afiyet Olsun. Malzemeler 3 adet patates (haşlanmış, rendelenmiş) 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber 1 yemek kaşığı tereyağı 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri 1 adet kapya biber (doğranmış) 1 adet yeşil biber (doğranmış) 1/2 demet taze soğan (doğranmış) 100 gram kaşar peynir