Ana içeriğe atla

Karpuz Suyu

Karpuz Suyu: Vücudu Temizler

Karpuz Suyu

Karpuz suyu, isminden de anlaşılacağı gibi, karpuz meyvesinden çıkarılmış olan meyve suyudur. Karpuz, Citrullus lanatus olarak adlandırılır ve yerde yetişir. Bu meyve suyu çok tatlıdır ve farklı besinler de eklenerek hazırlanabilir. Karpuz suyu, besleyicidir ve sağlıklı bir diyet için mükemmel bir içecek olabilir. Karpuz, özellikle yaz aylarında tüketilen en popüler meyvelerden biridir ve meyve suyu dünyadaki marketlerde giderek daha fazla satılmaya başlamaktadır.

Besin Değerleri

Şaşırtıcı derecede yoğun bir besin profiline sahiptir; tek bir bardağında, günlük ihtiyacınızın %30’u kadar C vitamini  ve % 25’i kadar A vitamini bulunur. Ayrıca az miktarda potasyum, diyet lifi, kalsiyum, demir ve 1.5 gram protein içerir. Daha da önemlisi, bu suyun bir bardağında sadece 70 kalori var ve aynı zamanda likopen, betakaroten, amino asitler ve flavonoidler gibi antioksidanlar ve aktif maddeler ile doludur.

Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kanseri önler, enflamasyonu azaltır ve kilo vermeye yardımcı olur. Karpuz suyunun diğer sağlık yararları arasında, cildin güzelleştirilmesi, böbrek sağlığının iyileştirilmesi, sindirim sürecinin geliştirilmesi ve göz sağlığının artırılması bulunmaktadır.

Cilt Bakımını Destekler

İçerisindeki likopen ve bazı karotenoidlerin anti-aging özellikleri ile bu meyve suyu, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur ve kırışıklıkların, lekelerin ve diğer yaşlanma belirtilerinin görünümünü azaltır.

Kilo Vermeye Yardım Eder

Bu düşük kalorili ve az yağlı içecek, yağ yakma potansiyelinizi artırabilir ve metabolizmayı hızlandıran bileşikler ve diğer sağlıklı antioksidanlar sağlarken, sizi tok tutabilir.

Karpuz Suyu

Enflamasyonu Azaltır

Araştırma, bu meyve suyunda yüksek seviyelerde bulunan betakaroten ve likopen içeriğinin; artrit ve diğer enflamatuvar durumlar üzerindeki etkilerini kanıtlamaktadır.

Vücudu Temizler

Karpuz suyunun çoğu sudan oluşur ve bu da, vücuttaki toksinlerin giderilmesine yardımcı olur, vücuttaki amonyak ve ürik asit seviyesini azaltır ve böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Göz Sağlığını Geliştirir

Çok yüksek seviyelerde likopen bulunur ve bu antioksidan gözlerde oksidatif stresi azaltır. Maküler dejenerasyonun önlenmesine ve katarakt başlangıcının önlenmesine yardımcı olur.

Kanseri Önler

Bu meyve suyunda bulunan flavonoidler ve karotenoidler, hücresel mutasyona neden olmadan önce serbest radikalleri nötralize edebilirler.

Yan Etkileri

Fazla miktarda karpuz suyu içmek, kardiyovasküler komplikasyonlar ve alerjik reaksiyonlar da dahil olmak üzere belirli riskler doğurabilir.

Kalp sorunları

Yüksek seviyelerde potasyum içerdiğinden dolayı, aşırı miktarda karpuz suyunun; düzensiz kalp ritmi ve ayrıca kan basıncında hızlı bir düşüşe neden olabileceğine dair bazı raporlar vardır.

Karpuz Suyu

Diyabet

Karpuz suyu, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir çünkü doğal şekerler bakımından çok yüksektir, bu durum kan şekerinin yükselmesine yol açabilir çünkü özellikle karpuzdaki hafifletici diyet lifi, meyve suyunda bulunmaz.

Alerji

Bazı insanlar karpuza karşı alerjik reaksiyona sahiptir, ancak oldukça nadir görülür ve genellikle gastrointestinal sıkıntı, mide bulantısı veya kusma olarak kendini gösterir. Alerji durumunuz ne olursa olsun, bu meyvenin suyunu her zaman ılımlı miktarlarda için.

Yorumlar


Bu blogdaki popüler yayınlar

Islak Kurabiye Tarifi

Islak Kurabiye Nasıl Yapılır?Fırını 180 derecede önceden ısıtın ve karıştırma kabına tereyağı ve sıvı yağı alın, yumurtayı ekleyin, pudra şekeri, kakao ve vanilyayı ilave edin. Parmak uçlarınızla tereyağını ezerek malzemeleri karıştırın. Elenmiş un ve kabartma tozunu azar azar ekleyip kurabiye hamurunu bütünleşene kadar yoğurmaya başlayın. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın. Yuvarladığınız hamurların orta kısımlarına işaret parmağınızla hafifçe bastırıp düğme şekli verin ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış fırında, hazırladığınız kurabiyeleri 20-23 dakika kadar pişirin. Üstleri çatlayınca fırından çıkartın.Şerbeti için:bir kaseye toz şekeri ve suyu aktarın, şeker tamamen eriyene kadar kaşıkla karıştırın. Kurabiyelerin ilk sıcağının geçmesi için 3 dakika serin bir yerde bekletin. Her bir kurabiyenin altını ve üstünü şekerli suya batırıp tepsiye dizin. Şerbeti içine çekmesi için en az yarım saat be…

Etli Patates Yemeği Tarifi

Resim kaynak instagram @morbostanEtli Patates Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?Havucu ve patatesleri iyice yıkayın, kabuklarını soyun. Havucu yuvarlak bir biçimde doğrayın. Patatesleri ise küp küp doğrayın.Tencerenizi ocağa alın ve içerisine kuşbaşı etleri ilave edip, mühürleyin. Üzerine sırası ile yağ ve havuç ekleyin, kavurmaya başlayın.Havuçlar hafif renk değiştirdiğinde içerisine patatesleri ve sarımsakları atın. Karıştırmaya devam edin.Kavurduğunuz malzemelerin üzerine salça ilave edin. Son olarak suyunu, tuz ve baharatlarını ekleyin ve kapağını kapatarak, orta ateşte pişmeye bırakın.Patates, havuç ve etlerinizin pişme durumunu kontrol ederek ocağınızın altını kapatın. Yemeğinizi biraz dinlendirdikten sonra tabaklarına alıp, üzerine yeşil soğan ekleyerek servis edin.Malzemeler    400 gram kuşbaşı dana eti    2 adet orta boy patates    1 adet büyük boy havuç    2 diş sarımsak (arzuya göre)    1 yemek kaşığı biber salçası    2,5 su bardağı su    2,5 yemek kaşığı zeytinyağı    2 çay kaşı…

Akıtma Tarifi

Akıtma Tarifi Nasıl Yapılır?Yumurtayı geniş bir kabın içinde, çırpma teli ile hafifçe karıştırın.Diğer malzemeleri de ilave edin ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edin.Bütün malzemeler karıştıktan sonra 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.Derin olmayan geniş tavayı iyice ısıtın. Bir peçete yardımı ile hafif yağlayın ve bir kepçe hamuru tavayı sallayarak iyice yayın.Üst kısım göz göz olana kadar pişirin. Bir tabak yardımı ile diğer yüzünü çevirin.Her iki yüz de iyice pişince afiyetle yemek üzere sunuma hazırlayın. İşte bu kadar, afiyet olsun!Malzemeler2 adet yumurta1 su bardağı süt2 yemek kaşığı su1 yemek kaşığı zeytinyağı6 yemek kaşığı un1/2 çay kaşığı tuz1 paket kabartma tozu1 çay kaşığı şeker