Ana içeriğe atla

Karpuz Suyu

Karpuz Suyu: Vücudu Temizler

Karpuz Suyu

Karpuz suyu, isminden de anlaşılacağı gibi, karpuz meyvesinden çıkarılmış olan meyve suyudur. Karpuz, Citrullus lanatus olarak adlandırılır ve yerde yetişir. Bu meyve suyu çok tatlıdır ve farklı besinler de eklenerek hazırlanabilir. Karpuz suyu, besleyicidir ve sağlıklı bir diyet için mükemmel bir içecek olabilir. Karpuz, özellikle yaz aylarında tüketilen en popüler meyvelerden biridir ve meyve suyu dünyadaki marketlerde giderek daha fazla satılmaya başlamaktadır.

Besin Değerleri

Şaşırtıcı derecede yoğun bir besin profiline sahiptir; tek bir bardağında, günlük ihtiyacınızın %30’u kadar C vitamini  ve % 25’i kadar A vitamini bulunur. Ayrıca az miktarda potasyum, diyet lifi, kalsiyum, demir ve 1.5 gram protein içerir. Daha da önemlisi, bu suyun bir bardağında sadece 70 kalori var ve aynı zamanda likopen, betakaroten, amino asitler ve flavonoidler gibi antioksidanlar ve aktif maddeler ile doludur.

Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kanseri önler, enflamasyonu azaltır ve kilo vermeye yardımcı olur. Karpuz suyunun diğer sağlık yararları arasında, cildin güzelleştirilmesi, böbrek sağlığının iyileştirilmesi, sindirim sürecinin geliştirilmesi ve göz sağlığının artırılması bulunmaktadır.

Cilt Bakımını Destekler

İçerisindeki likopen ve bazı karotenoidlerin anti-aging özellikleri ile bu meyve suyu, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur ve kırışıklıkların, lekelerin ve diğer yaşlanma belirtilerinin görünümünü azaltır.

Kilo Vermeye Yardım Eder

Bu düşük kalorili ve az yağlı içecek, yağ yakma potansiyelinizi artırabilir ve metabolizmayı hızlandıran bileşikler ve diğer sağlıklı antioksidanlar sağlarken, sizi tok tutabilir.

Karpuz Suyu

Enflamasyonu Azaltır

Araştırma, bu meyve suyunda yüksek seviyelerde bulunan betakaroten ve likopen içeriğinin; artrit ve diğer enflamatuvar durumlar üzerindeki etkilerini kanıtlamaktadır.

Vücudu Temizler

Karpuz suyunun çoğu sudan oluşur ve bu da, vücuttaki toksinlerin giderilmesine yardımcı olur, vücuttaki amonyak ve ürik asit seviyesini azaltır ve böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Göz Sağlığını Geliştirir

Çok yüksek seviyelerde likopen bulunur ve bu antioksidan gözlerde oksidatif stresi azaltır. Maküler dejenerasyonun önlenmesine ve katarakt başlangıcının önlenmesine yardımcı olur.

Kanseri Önler

Bu meyve suyunda bulunan flavonoidler ve karotenoidler, hücresel mutasyona neden olmadan önce serbest radikalleri nötralize edebilirler.

Yan Etkileri

Fazla miktarda karpuz suyu içmek, kardiyovasküler komplikasyonlar ve alerjik reaksiyonlar da dahil olmak üzere belirli riskler doğurabilir.

Kalp sorunları

Yüksek seviyelerde potasyum içerdiğinden dolayı, aşırı miktarda karpuz suyunun; düzensiz kalp ritmi ve ayrıca kan basıncında hızlı bir düşüşe neden olabileceğine dair bazı raporlar vardır.

Karpuz Suyu

Diyabet

Karpuz suyu, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir çünkü doğal şekerler bakımından çok yüksektir, bu durum kan şekerinin yükselmesine yol açabilir çünkü özellikle karpuzdaki hafifletici diyet lifi, meyve suyunda bulunmaz.

Alerji

Bazı insanlar karpuza karşı alerjik reaksiyona sahiptir, ancak oldukça nadir görülür ve genellikle gastrointestinal sıkıntı, mide bulantısı veya kusma olarak kendini gösterir. Alerji durumunuz ne olursa olsun, bu meyvenin suyunu her zaman ılımlı miktarlarda için.

Yorumlar


Bu blogdaki popüler yayınlar

Tavuklu Mantarlı Fettucini Alfredo Tarifi

Fettucini Alfredo Nasıl Yapılır? Tencerede zentinyağı ve tuz ilave ettiğiniz suyu kaynatın. Fettuchini makarnaları ekleyip, damak tadınıza göre 8-12 dakika arasında haşlayın. Makarnanın sosu için; Üzerlerini nemli bir bezle temizlediğiniz mantarları halka halka doğrayın. Tavuk göğüs etini uzun ince şeritler halinde kesin. Taze çekilmiş tane karabiber ve tuz ilavesiyle lezzetlendirin. Sarımsakları rendeleyin. Fesleğenleri incecik kesin ve ayrı bir kenarda bekletin. Tereyağını bir sos tavasında kızdırın.Doğranmış mantarları ekleyip, suyunu salmaması için yüksek ateşte soteleyin. Sarımsakları katın. Sotelenmekte olan mantarlara tavuk etlerini ilave edin ve renk alana kadar soteleme işlemini sürdürün. Krema ve rendelenmiş parmesan peynirinin yarısını sos tavasına aktarın. Lezzet vermesi için doğranmış fesleğeni katın. Kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatın. Haşlanan makarnanın suyunu süzün ve durulamadan sos tenceresine alın. Sosu ile yaklaşık 5 dakika kadar pişen makarnayı , rendelenmiş p

Runeberg Keki Tarifi

Runeberg Keki Tarifi Nasıl Yaplılır? Zencefilli kurabiyeleri mutfak robotu veya havan kullanarak un kıvamına getirin. Bir çırpma kabında yumuşak tereyağı ve şekeri mikserle krema gibi olana kadar çırpın. Yumurtaları karışıma teker teker ekleyin. Her birini ekledikten sonra bir dakika kadar mikserle karıştırın. Elma suyunu ekleyip karıştırın. Unu, toz haline getirdiğiniz zencefilli kurabiyeleri, karbonat ve toz tarçını karışıma ekleyin. Bu aşamada mikser kullanmayın. Tahta bir spatula yardımıyla kenarlardan ortaya doğru katlayarak karışımı bütünleştirin. Yağladığınız muffin kalıplarına veya kağıtlarına karışımı paylaştırın. Karışımı kalıplara koyduktan sonra kaşığın tersiyle üzerlerini düzeltin. 190 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika arası kontrollü şekilde pişirin. 20. dakikada kürdan testi yaparak pişme durumunu kontrol edin. Kürdan temiz çıktığında kekleri fırından alın. Kekleri oda ısısında soğumaya bırakın. Kalıptan çıkardığınız soğumuş keklerin üzerine birer yemek kaşığı

Patates Röşti Tarifi

Patates Röşti Nasıl Yapılır? Patatesleri kaynar suda dış kısmı hafif yumuşayana kadar kaynatın ve ocaktan alın. Soğumuş patatesleri rendeleyin. Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile biberleri ve taze soğanı soteleyin ve ocaktan alın. Yağladığınız ve ısıttığınız diğer tavaya rendelediğiniz patateslerin yarısını tavaya koyun ve bastırarak düzleştirin. Üzerine biber ve taze soğan karışımını ve kaşar peynirini ekleyin ve geriye kalan rendelenmiş patatesleri de ekleyip düzleştirin. Kısık ateşte alt kısmı kızarana kadar pişirin. Düz bir tencere kapağı yardımıyla röşti yi ters çevirin ve diğer tarafı da kızarana kadar pişirin. Pişen röşti yi ocaktan alın ve dilimleyerek servis ediniz. Afiyet Olsun. Malzemeler 3 adet patates (haşlanmış, rendelenmiş) 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber 1 yemek kaşığı tereyağı 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri 1 adet kapya biber (doğranmış) 1 adet yeşil biber (doğranmış) 1/2 demet taze soğan (doğranmış) 100 gram kaşar peynir