İsveç Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Bayat ekmek içlerini küçük parçalara ayırın ve köfte harcında kullanmak üzere süt ileıslatın. Kuru soğan ve sarımsağı rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
Köfteleri hazırlamak için;
az yağlı dana kıymayı derin bir kaba alın. Yumurta, rendelenmiş kuru soğan ve sarımsak, sütte bekletilmiş bayat ekmek içi, tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı katın. Tüm malzemeler karışana kadar yoğurduğunuz köfte harcından cevizden küçük olacak şekilde köfteler hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri buzdolabında en az 40 dakika kadar bekletin. Köfteleri kızartmak için zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Dolaptan çıkardığınız İsveç köftelerini kızgın yağda tavayı sallayarak kızartın.
Köftelerin her tarafının tamamen kızarmış olması ve içlerinin pişmesi önemli, bu nedenle kızartma işlemini orta ateşte gerçekleştirin. Kızarttığınız köfteleri yağlarını süzdürerek geniş bir servis tabağına alın. Lezzetinden faydalanmak için sos yapımında da kullanacağınız kızartma yağını ayrı bir tavaya süzdürün. Sos tavasına tereyağını aktarın ve köpük köpük olana kadar kızdırın. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar yaklaşık 2 dakika kadar kavurun.
Sıcak et suyunuilave ettikten sonra mısır nişastasını katın ve sosu topaklanmaması için karıştırın. Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve son olarak krema kattığınız sosu kısık ateşte 2-3 dakika pişirdikten sonra kızarmış köfteleri ekleyin. Sosuyla buluşan İsveç köftelerini servis tabaklarına paylaştırdıktan sonra sıcak olarak bekletmeden servis edin. Afiyet Olsun.
Malzemeler
- 600 gram az yağlı dana kıyma
- 1 adet yumurta
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 2 dilim bayat ekmek içi
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 1/2 çay kaşığı yenibahar
Köfteleri kızartmak için:
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 300 mlsıcak et suyu
- 2 yemek kaşığı krema
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
İpucu
Köftelerin daha kıtır bir hal almalarını sağlamak için isterseniz köfte harcına 1 yemek kaşığı kadar un ekleyebilirsiniz. Arzuya göre köfte harcına incecik kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz. Süzdükten sonra sos yapımında kullandığınız kızartma yağına arzuya göre 1/4 çay bardağı beyaz şarap veya sirke ekledikten sonra çektirin ve diğer malzemeleri sonrasında katıp sosu hazırlayın. Tadı daha aromalı olacaktır. Et suyunu bulyon ilehazırlayabilir ya da ev yapımı et suyu kullanabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder